Forum pentru prieteni

Forum unde-ti faci multi prieteni.
 
AcasaPortalCalendarGalerieFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Tarile lumii-informatii

In jos 
AutorMesaj
Andreea

avatar

Respectarea regulilor :
100 / 100100 / 100

feminin Scorpion Bivol
Numarul mesajelor : 325
Data nasterii : 12/11/1997
Data de inscriere : 30/01/2009
Varsta : 20
Localizare : Sinaia
Joburi/Distractii : Skate,role,bicicleta
Stare de spirit : In toate felurile

MesajSubiect: Tarile lumii-informatii   Dum Feb 15, 2009 5:03 am

Australia
Australia, sau oficial Commonwealth of Australia, este singura ţară ce ocupă un întreg continent fiind cea mai vastă din Australasia/Oceania. Ca suprafaţă în clasamentul mondial Australia ocupă locul şase. Pe lîngă teritoriul continental, Australia cuprinde mai multe insule dintre care cea mai mare este insula stat Tasmania. Australia este o federaţie şi o monarhie constituţională parlamentară.Australia a fost iniţial folosită de către autorităţile engleze drept loc de deportare a deţinuţilor de drept comun. La data de 13 Mai 1787, o flotǎ engleză pleacǎ din Portul Portsmouth spre Australia, comandatǎ de Arthur Phillip, cel care avea să fie şi primul Guvernator al coloniei. Avea la bord aproximativ 1000 de oameni. Dupǎ o cǎlǎtorie de aproape 8 luni ajung la Botony Bay, în sudul continentului, la data de 21 Ianuarie 1788, denumind izvorul descoperit acolo Sydney, dupǎ numele Ministrului Coloniilor. Începutul este mai greu, provizille aduse din Anglia terminându-se rapid, iar plantele cultivate nu au reuşit să se prinda datoritǎ secetei existente. O corabie este trimisǎ in Batavia pentru aduce provizii, se impun raţii pentru deţinuţi, iar criza va fi rezolvată. A doua flotǎ va ajunge în 1792 la Botany Bay.

Dacǎ la început relaţiile cu Aborigenii sunt bune, ele se vor strica treptat, ajungându-se la masacre în special din partea populaţiei albe. Imaginarul pe care societatea englezǎ îl are despre Botany Bay este dublu: pe de o parte este vǎzut ca cel mai cumplit loc unde pot ajunge deţinuţii, iar pe de altǎ parte este vǎzut ca locul unui nou început. O importantǎ minoritate care are de la început o situaţie specialǎ este cea irlandezǎ, catolicǎ, în conflict continuu cu englezii. Relaţiile cu aborigenii sunt la început bune, materilizându-se în schimburi mǎrunte, însǎ curând vor începe masacrele de ambele pǎrţi. Populaţia englezǎ, conştientǎ de superioritatea sa, va deveni treptat o forţǎ asimilatoare.

Se formeazǎ o a doua aşezare la Paramatta.

Al doilea Guvernator este Francis Grose, care are un rol important in dezvoltarea agriculturii şi a comerţului. Dupǎ eliberare, deţinuţii se angajau ca muncitori pe fermele ofiţerilor, nemai dorind sǎ se repatrieze în ţara de origine. Este semnalul apartenenţei la o nouǎ civilizaţie, însǎ, la acel moment, numele pe care îl poartǎ colonia este New South Wales. Pe lângǎ ciocnirile cu Aborigenii, englezii sunt într-un conflict perpetuu cu iralndezii catolici. O rebeliune a acestora, în martie 1804 a dus la uciderea principalilor lideri ai irlandezilor şi calmarea momentanǎ a spiritelor. Economia creşte treptat, în special datoritǎ cantitǎţilor imense de lânǎ sau cereale exportate.Australia este a sasea ţară din lume ca mărime şi cel mai mic continent. Este, de asemenea, cea mai joasă şi mai plată întindere de uscat şi continentul cel mai secetos. Conţine mai mult deşert decât orice alt continent: două treimi din suprafaţă este aridă sau semiaridă. Are o linie de coastă foarte scurtă pentru o suprafaţă atât de mare: în afara Golfului Carpentaria şi a marelui Golf Australian, sunt foarte puţine golfuri de-a lungul totalului de 19.000 km de linie de coastă. Continentului îi lipsesc în mod evident formele de relief: nu există râuri mari, iar munţii sunt joşi. Cel mai înalt varf australian, Varful Koscinsko din Alpii Australieni de la graniţa dintre New South Wales şi Victoria are o înălţime de numai 2.228 m, mai puţin de jumătate din înălţimea Mont Blanc-ului.

Continentul poate fi împărţit în trei regiuni principale: Scutul Australiei de Vest, Platoul Estic şi Marele Bazin Artezian. Scutul este un podiş care se suprapune în mare parte cu statul Australiei de Vest, format în principal de aflorimente de roci precambriene vechi de 5.703.000 milioane de ani. Cele mai remarcabile dintre aceste aflorimente sunt Peninsula Arnhem şi Podisul Kimberly din nord-vest. Platoul Estic este o regiune muntoasă cu o lăţime de aproximativ 500 km, care formează Munţii Marii Cumpene de Ape. Vârfurile cele mai înalte au o altitudine de numai 1.500 m. Munţii New England şi Munţii Albastrii din sud au înălţimi între 900-1.500 m.

Între Scutul Vestic şi Platoul Estic sunt trei bazine interioare - Bazinul Murray, Bazinul Carpentaria, Bazinul Eyre. Acestea se numesc împreună Marele Bazin Artezian, care are în cea mai mare parte mai puţin de 300 m peste nivelul mării. În nord, partea mai mare a Bazinului Carpentaria este inundată de Golful Carpentaria. Bazinul Eyre conţine Lacul Eyre, care la 15 m sub nivelul mării este cel mai jos din Australia. Intersectarea Deşertului Simpson cu aceste bazine interioare estompează distincţiile fizice dintre aceste regiuni.

În Australia activitatea vulcanică a încetat doar în ultimele milioane de ani şi există multă activitate seismică în Platoul Estic şi Vestic. Cealaltă caracteristică geografică importantă a Australiei este marea din dreptul coastei tropicale a Queensland-ului. Marea Barieră de Corali, cel mai mare recif coralier din lume, are o lungime de peste 2.000 km şi este clar vizibilă din cosmos.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://www.star-fulger.forumgratuit.ro
Andreea

avatar

Respectarea regulilor :
100 / 100100 / 100

feminin Scorpion Bivol
Numarul mesajelor : 325
Data nasterii : 12/11/1997
Data de inscriere : 30/01/2009
Varsta : 20
Localizare : Sinaia
Joburi/Distractii : Skate,role,bicicleta
Stare de spirit : In toate felurile

MesajSubiect: Re: Tarile lumii-informatii   Dum Feb 15, 2009 5:05 am

Vecinii Australiei

♥️ La nord statele: Indonezia, Timorul de Est şi Papua Noua Guine
♥️ Insulele mai însemnate la nord, nord-vest: Sumatra, Borneo, Java, Noua Guinee şi Timor
♥️ La sud: Antarctica
♥️ La nord-est: Insulele din Pacific
♥️ La sud-est: Noua Zeelandă;Australia cuprinde 6 state şi mai multe teritorii. Cele şase state sunt: New South Wales, Queensland, South Australia, Tasmania, Victoria şi Western Australia. Dintre teritorii cele mai importante sunt: Northern Territory (NT) şi Australian Capital Territory (ACT).Cea mai mare parte a Australiei este foarte secetoasă. Vara, care ţine din decembrie pana-n februarie, există valuri de căldură frecvente, temperaturile ating in general 38 grade Celsius. Unele părţi sunt umede, în general regiunile de coastă estice şi Insula Tasmania. Efectele neplăcute sunt într-o oarecare atenuare de brize vestice răcoroase care suflă în tot timpul anului. In zone restrânse din Australia de Sud şi Australia de Vest, iernile secetoase din iunie pâna în august alterneaza cu veri umede din noiembrie pana in martie. Coasta nord-vestică tropicală are ierni secetoase si veri umede: aici ploile sunt tropicale si există condiţii musonice. Insula Tasmania si Varful Koscinsko au tinuturi inzapezite in timpul iernii; totuşi, in alte parţi, zăpada este extrem de rară. Oraşul nordic Darwin are o temperatură medie de 30 grade Celsius vara şi 27 iarna, cantitatea medie de precipitaţi fiind de 150 cm, cea mai mare parte cazând vara. La Sydney, pe coasta de nord-est, cantitatea de precipitaţi este de aproape 120 cm, cazând in tot timpul anului. Partea cea mai racoroasă a ţării este Hobart din Tasmania, cu o temperatură medie de 17 grade Celsius vara şi 12 iarna. In Perth, din Australia de Vest, cad aproximativ 90 cm de precipitaţii pe an şi temperaturile medii sunt de 23 grade Celsius (ianuarie) si 13 (iulie).

[modifică] Vegetaţia Naturală

Vegetaţia este dominată de plante perene cu frunze tari, cu frunze bine adaptate pentru supravieţuirea în regiuni aride. Exista 600 de specii de eucalipt si 800 de specii de salcâm. Zonele de vegetaţie ale Australiei corespund în mare parte cu zonele de climă. Pădurile tropicale de pe coasta nordică si nord-vestică conţin palmieri, pini, ferigi de copac şi mangrove în mlastinile de coasta. Aproximativ 9% din suprafata Australiei este acoperita cu paduri subtropicale si temperate, mai dese pe coasta de est, constând din palmieri, ferigi de copac şi eucalipt.

Versanţii vestici ai Munţilor Marii Cumpene de Ape conţin păduri subtropicale sau temperate de eucalipt si arbuşti, acoperind 9% din uscat. Câmpia, spre sud de Tropicul Capricornului şi pădurea de savană, spre nord, constituie 26% din continent. În regiunile cele mai aride sunt răspândite plante mici precum sfecla şi arbuştii cu fructe. Regiunile cele mai secetoase ale Australiei conţin planta mulga, un salcâm cu o mare importanţă furajeră. In sud-vest cresc arbori valoroşi cu lemn de esenţă tare, precum jarra şi kauri.

Depresiunea Australiană de Vest constă din roci dure, foarte vechi, şi ocupă aproape întregul stat al Australiei de Vest şi părţile învecinate ale Teritoriului de Nord şi Australiei de Sud. Înălţate deasupra nivelului acstei depresiuni, exista mai multe lanţuri muntoase, cum sunt Kimberley si Hamersley, precum şi aflorimente izolate de roci, cum este Muntele
Ayers.Ultima editare efectuata de catre Andreea in Dum Feb 15, 2009 6:43 am, editata de 1 ori
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://www.star-fulger.forumgratuit.ro
Andreea

avatar

Respectarea regulilor :
100 / 100100 / 100

feminin Scorpion Bivol
Numarul mesajelor : 325
Data nasterii : 12/11/1997
Data de inscriere : 30/01/2009
Varsta : 20
Localizare : Sinaia
Joburi/Distractii : Skate,role,bicicleta
Stare de spirit : In toate felurile

MesajSubiect: Re: Tarile lumii-informatii   Dum Feb 15, 2009 6:42 am

Irlanda

Republica Irlanda (Poblacht na hÉireann în irlandeză, Republic of Ireland în engleză) este o ţară în Europa de Vest care ocupă aproximativ 80% din insula Irlanda, cealaltă parte fiind ocupată de Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. Irlanda este cel mai vestic membru al Uniunii Europene, are o economie dezvoltată şi o populaţie de puţin mai mult de 4 milioane. În constiuţia republicii, numele ţării este doar Irlanda (Éire în irlandeză) deşi numele Republica Irlanda este folosit pentru nu a se confunda cu Irlanda de Nord şi cu întreaga insulă Irlanda. Capitala Irlandei este la Dublin.Statul este o republică, cu un sistem parlamentar de guvernare. Preşedintele Irlandei, care este şeful statului, este ales pentru un termen de şapte ani şi poate fi re-ales numai o dată. Rolul preşedintelui este în general ceremonial, deşi are nişte puteri şi funcţii constituţionale şi este avizat de Consiliul Statului. Prim Ministru Irlandei este cunoscut ca Taoiseach şi este nominalizat de preşedinte după decizia parlamentului. În general, Taoiseach-ul este şeful partidului politic care câştigă cele mai multe locuri la alegerile naţionale. În ultimul timp, este normal pentru guvernele Irlandei să fie formate din coaliţii, ne fiind un guvern format dintr-un singur partid din perioada 1987-1989.

Parlamentul bicameral, numit Oireachtas, este format din Senat (Seanad Éireann) şi Camera Deputaţilor (Dáil Éireann). Senat-ul are 60 de membri, unsprezece nominalizaţi de Taoiseach, şase aleşi de două universităţi din ţară, şi 43 aleşi de reprezentanţi publici. Dáil-ul are 166 de membri, cunoscuţi ca Teachtaí Dála, care sunt aleşi direct şi reprezintă electorate, sau secţii de votare, sub sistemul de reprezentare proporţională. În constituţie este specificat că alegerile parlamentare trebuie ţinute cel puţin din şapte în şapte ani.

Guvernul Irlandei are maximum 15 membri, şi cel mult doi din aceştia pot fi nominalizaţi de Senat. Prim Ministrul (Taoiseach), Vice Prim Ministrul (Tánaiste) şi Ministru de Finanţe trebuie să fie membri ai parlamentului. Guvernul în putere la ora actuală este o coaliţie între două partide: Fianna Fáil sub Taoiseach-ul Parthalán Ó hEachtairn (Bertie Ahern în engleză) şi Democraţii Progresivi sub Vice Prim Ministrul Mary Harney.

Opoziţia în parlamentul curent este formată din partidul Fine Gael şi Partidul Laburist. Celelate partide cu reprezentanţă parlamentară includ: Partidul Verde, Sinn Féin şi Partidul Socialist

[modifică] Republica Irlanda este împărţită în 26 de comitate (county în engleză). Fiecare comitat are un consiliu judeţean. În afară de cele 26 de comitate, patru oraşe principale sunt administrate individual şi au consiliul lor: Dublin, Cork, Limerick şi Waterford. În plus, comitatul Dublin este împărţit în trei consilii diferite (Dun Laoghaire-Rathdown, Fingal şi South Dublin), în afară de administraţia oraşului Dublin.

* Comitatul Carlow
* Comitatul Cavan
* Comitatul Clare
* Comitatul Cork
* Comitatul Donegal
* Comitatul Dublin
* Comitatul Kildare
* Comitatul Galway
* Comitatul Kerry
* Comitatul Kilkenny
* Comitatul Laois
* Comitatul Leitrim
* Comitatul Limerick* Comitatul Longford
* Comitatul Louth
* Comitatul Mayo
* Comitatul Meath
* Comitatul Monaghan
* Comitatul Offaly
* Comitatul Roscommon
* Comitatul Sligo
* Comitatul Tipperary
* Comitatul Waterford
* Comitatul Westmeath
* Comitatul Wexford
* Comitatul Wicklow
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://www.star-fulger.forumgratuit.ro
Andreea

avatar

Respectarea regulilor :
100 / 100100 / 100

feminin Scorpion Bivol
Numarul mesajelor : 325
Data nasterii : 12/11/1997
Data de inscriere : 30/01/2009
Varsta : 20
Localizare : Sinaia
Joburi/Distractii : Skate,role,bicicleta
Stare de spirit : In toate felurile

MesajSubiect: Re: Tarile lumii-informatii   Dum Feb 15, 2009 6:44 am

Insula Irlanda are o suprafaţă de 84.421 km², din care 70.273 km² aparţin Republicii Irlanda. Irlanda este complet înconjurată de Oceanul Atlantic, deşi porţiunea de apă între Irlanda şi Marea Britanie este cunoscută ca Marea Irlandeză.

Coasta de vest a Irlandei este compusă din dealuri şi munţi cu înălţime mică, cel mai înalt punct fiind Carrauntoohil la 1041 m. În centrul ţării există în majoritate teren plat, favorabil pentru agricultură şi traversat de râuri ca şi Shannon şi de lacuri. Centrul ţării conţine şi zăcăminte majore de turbă, turba fiind printre cele mai importante resurse naturale a Irlandei.

Clima Irlandei este influenţată de Curentul Atlanticului de Nord şi este destul de blândă. Verile nu sunt foarte calde, iar iernile sunt geroase foarte rar. Precipitaţia este foarte frecventă, mai ales în forma ploii. În părţi ale ţării, până la 275 de zile pe an sunt ploioase.

Oraşele principale sunt capitala Dublin pe coasta de est, Cork în sud, Galway şi Limerick pe coast de vest şi Waterford pe coasta de Republica Irlanda are o economie mică, modernă şi dependentă pe comerţ extern. Cu un PIB de aproximativ $40,000 pe cap de locuitor, Irlanda este a treia cea mai bogată ţară din Europa şi a patra cea mai bogată din lume. Economia este caracterizată de o forţă de muncă foarte educată şi de o rată foarte înaltă de investiţie străină.

Creşterea economică a ajuns la o medie de 10% pe an între 1995 şi 2000, din cauza procesului Tigrului Celtic. Între 2002 şi 2004, creşterea medie pe an a fost în jur de 4-6%. Agricultura, care era pentru mult timp cel mai important sector economic, este acum eclipsat de industrie, care face 46% din PIB, Irlanda fiind la ora actuală printre cele mai industrializate economii din lume. 80% din exporturi sunt compuse de bunuri industriale deşi acest sector angajează doar 28% din forţa de muncă. Deşi exporturile rămân cea mai mare sursă a creşterii dinamice a economiei, Irlanda beneficiază de o creştere în consum şi de o renaştere a sectoarelor de construcţie şi investiţie în afaceri.

În ultimul deceniu, guvernul irlandez a implementat o serie de proiecte naţionale economice cu ţelul de a reduce inflaţia şi ratele de taxaţie. Alte ţeluri includ: reducerea cheltuielilor guvernamentale ca procentaj a PIB-ului, îmbunătăţirea pregătirilor a forţei de muncă şi promovarea investiţiei străine, care deja este la printre cele mai mari niveluri din lume.

Irlanda a adoptat moneda euro cu încă alte 11 ţări din Uniunea Europeană în 2002.

Majoritatea irlandezilor sunt de etnicitate celtică, deşi este o minoritate importantă engleză. Limbile oficiale sunt irlandeza, o limbă celtică, şi engleza, care este a doua limbă oficială. Limba irlandeză este obligatorie în sistemul de învăţământ şi este prima limbă oficială, deşi limba engleză este cea vorbită de majoritatea populaţiei ca limbă maternă. Semnele publice sunt în general bilingvale. Comunităţiile care vorbesc irlandeza ca prima limbă trăiesc în principal în zonele de Gaeltacht în vestul Irlandei, deşi acestea formează un procentaj mic a populaţiei totale a ţării.

92% din populaţia republicii sunt romano-catolici, deşi în ultimul timp a fost un declin masiv de credinţă şi involvare religioasă a catolicilor irlandezi. În 2001, doar 48% din cei care se declară catolici merg de regulă la servicii regilioase. A doua religie este cea anglicană, cunoscută oficial ca Biserica Irlandeză (Church of Ireland în limba engleză). Există şi o minoritatea care crede în judaism şi un număr mic dar crescător de musulmani.

Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://www.star-fulger.forumgratuit.ro
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Tarile lumii-informatii   

Sus In jos
 
Tarile lumii-informatii
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Campanula isophylla (clopotelul italian)
» Impresionantele Palate si Castele ale lumii
» Burak Özcivit _ articole.stiri.noutati
» Calatorie muzicala in jurul lumii
» ZODIA GEMENILOR

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forum pentru prieteni :: Prima categorie :: Primul forum-
Mergi direct la: